30 Ιουλ 2015

Ελλάδα, Σ’ Ευχαριστώ. Επιστολή της Δημοσιογράφου Fernanda Leitao


Είμαι μια ηλικιωμένη δημοσιογράφος γεννημένη στην Ανγκόλα στη δυτική ακτή της Αφρικής και μένω στον Καναδά εδώ και πολλά χρόνια. Έχω διπλή υπηκοότητα, πορτογαλική και καναδική. Ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες και πανεπιστημιακές σπουδές μου στην Πορτογαλία.

Στο λύκειο μελέτησα Παγκόσμια Ιστορία μέσα από χοντρούς τόμους βιβλίων. Έτσι πρωτόμαθα για την Ελλάδα και μαγεύτηκα από την ιστορία της, εκείνη των κλασικών χρόνων. Μπορώ να πω ότι ένοιωσα την ψυχή μου να διακατέχεται από "λευκό και γαλάζιο", καθώς ένοιωσα βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον λαό που δημιούργησε και χάρισε στον κόσμο τη Δημοκρατία μέσα από τις διδασκαλίες των φιλοσόφων και των σοφών του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Παρίσι, όποτε επιθυμούσα φρέσκο φαγητό, ψάρι  ψητό, καλό ελαιόλαδο και ελιές, πήγαινα σε ελληνικό εστιατόριο και αισθανόμουν σαν στο σπίτι μου.
Λίγο καιρό αργότερα η αγαπημένη μου φίλη Dorita CastelBranco, η οποία δεν είναι πια αναμεσά μας, διάσημη γλύπτρια από την Πορτογαλία, της  οποία τα έργα εκτίθενται σε πορτογαλικά και άλλα μουσεία του εξωτερικού, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Όταν συναντηθήκαμε μετά την επιστροφή της,  μου διηγήθηκε πόσο τη συγκίνησε, σχεδόν μέχρι δακρύων, η φυσική ομορφιά του ελλαδικού τοπίου με τα νησιά και τη θάλασσα του. Χωρίς αμφιβολία, μοιραζόμασταν και οι δύο αυτό το συναίσθημα αγάπης και θαυμασμού για την Ελλάδα.

Ζω στον Καναδά εδώ και 32 χρόνια. Παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει στις χώρες της Νότιας Ευρώπης με βαθύτατη θλίψη και ανησυχία. Εξοργίζομαι βαθιά με τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία και μερικές ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριφέρονται προς την Ελλάδα, προσπαθώντας να την εξευτελίσουν, να την ποδοπατήσουν και να την συνθλίψουν. Ντρέπομαι για το γεγονός ότι η Πορτογαλία έχει αυτή τη στιγμή μια κυβέρνηση λακέδων της Γερμανίας, που έχουν περισσότερες από μία φορές προσβάλει την Ελλάδα και τον Λαό της.

Ενεργώντας με λογική, δυναμισμό και εξυπνάδα, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οφείλουν να συνεργασθούν και να προσπαθήσουν να σώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ηθικό καθήκον να υποστηρίξουν τη γενναία και δημιουργική σας κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά, αλλά πιστεύω ότι θα αλλάξουν.

Ευγνωμονώ την Ελλάδα που υψώνει τη φωνή της σε μια Ευρώπη τόσο φοβισμένη μπροστά σε έναν άκρατο καπιταλισμό!!
Μας κάνατε άλλη μια φορά να αισθανθούμε υπερηφάνεια και ελπίδα.  
Ο Θεός ας ευλογεί την Ελλάδα.

Fernanda Leitao


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, 22 Ιουν 15 

*******************************************Επιστολή προς κ. Fernanda Leitao

Dear lady Fernanda, we have read your article on Greece and thank you very much from our heart for your good, comprehensive and powerful words.
We will be very happy when visit our country to host you in our small village.
We would like to have your picture or your website to put on our blogspot (http://tsoukka.blogspot.gr/ ) where we puplished your article. 

With respect

Mattheos Skouras
President of the Cultural Association of Tsouka

Απάντηση της κ. Leitao

Thank you very much, Mattheos Skouras.
I will write again in few days.
Your friend,
Fernanda