7 Σεπ 2015

Αυγουστιάτικες Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Τσούκας.

Εκδήλωση στη Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (23-8-15).


 Η προγραμματισμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εικόνισμα του Αγίου στην είσοδο του χωριού μας στην περιοχή του Σταυρού, παρουσία πλήθους πιστών.
 Η εκδήλωση άρχισε με δέηση από το σημείο «Σταυρός», όπου κατά την παράδοση ο Άγιος κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας, παρουσία πολλών ευλαβών χριστιανών της περιοχής, της Βουλευτού Φθιώτιδος κας Ελένης Μακρή, του προέδρου του Συλλόγου της Νεολαίας, κ. Καραλή Γεωργίου, του προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Τσουκιωτών, κ. Ματθαίου Σκούρα και των μελών των ΔΣ των Συλλόγων. Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρου του χωριού, όπου στο προαύλιο πραγματοποιήθηκε ομιλία, από τον συνταξιούχο Δάσκαλο κ. Κανέλλο Βασίλειο, σχετική με τη ζωή του Αγίου, τα σωτηριώδη
μηνύματά του και την διέλευσή του από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κανέλλο για την περιεκτική και γεμάτη δύναμη ομιλία του.   Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από το Χορευτικό του Συλλόγου και  παράθεση μικρής δεξίωσης προς όλους τους παρευρισκόμενους. Εμφανέστατη η πρόοδος του χορευτικού χάριν των προσπαθειών της καθηγήτριας κ. Μάνθας Νιώρα και των μελών του. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και ευχόμαστε το τρέχον έτους να αυξηθεί σημαντικά   συμμετοχή και άλλων συγχωριανών μας.


Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

 Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση και ενέργειες του κ. Γεωργίου Ε. Καρανίκα, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου, ο οποίος κατασκεύασε και τοποθέτησε την εικόνα του Αγίου Κοσμά στο εικόνισμα και με άλλα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου το ανακαίνισαν το 2012. 




Εκδηλώσεις Μνήμης για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (29-8-15).



  Με την συμμετοχή πολλών πιστών,  πραγματοποιήθηκε και φέτος εκκλησιασμός και Αρτοκλασία στον Άγιο Ιωάννη και συνεχίσθηκε η παράδοση παράθεσης άρτου και λουκουμιού από τον Σύλλογο. 

  Αντάμωμα Απανταχού Τσουκιωτών


  Μετά τον Εκκλησιασμό, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό πλέον Αντάμωμα στο Πνευματικό - Πολιτιστικό  Κέντρο, όπου η πλειοψηφία των συγχωριανών μας αλλά και πολλοί επισκέπτες, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και απόλαυσαν ένα παραδοσιακό πιάτο με τοπικό τσίπουρο, κρασί και αναψυκτικά.  



  Στις εκδηλώσεις, εκτός των άλλων, παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης κ. Καραγκούνης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Βιτωλιωτών, κ Στεφανής Παναγιώτης,οι Στρατηγοί  ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας, κκ. Λιασκώνης Γεώργιος, Σκούρας Ευθύμιος και Στεφανής Κων/νος, και αρκετοί κάτοικοι του αδελφού χωριού Βίτωλης..


   Για την εθελοντική προσφορά για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω (συγνώμη αν ξεχάσαμε κάποιον):


   - Τον κ. Γεώργιο Ι. Καλοπήτα και τους εκπροσώπους του Συλλόγου, Δέσποινα Η. Παπαγρηγορίου και κ. Παναγιώτη Γ. Χαλή,  οι οποίοι πρωτοστάτησαν, στην προετοιμασία του χώρου, στην προετοιμασία των τραπεζιών, την παράθεση των εδεσμάτων και την αποκατάσταση του χώρου μετά την εκδήλωση. 

  -  Τις κυρίες, Μαγδαληνή Καλοπήτα, Δέσποινα Η. Παπαγρηγορίου,  Κατερίνα Συζ. Αργ. Φλώρου,  Βάσω Αργύρη, αδερφές Αγγελική και Κωσταντίνα Κωνσταντέλλου, Λένα Ζαφείρη, Εξαρχοπούλου Μαρία σύζυγο Ηλία Χαμχούγια και  Παπαζαχοπούλου - Σκούρα Φωτεινή,  για την προετοιμασία των φαγητών, των πιατελών, το πλύσιμο των σκευών και την πλήρη αποκατάσταση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου.   
  
 -  Την κ. Γεωργία Ν. Τσάρα για την γραμματειακή υποστήριξη της εκδήλωσης.

   -  Την κ. Λένα Ζαφείρη, τους κκ Πάνο Γ. Παπαντωνίου, Μπιχλιούλη Θ. Απόστολο  και Χαμχούγια Ηλ. Λάμπρο για την προετοιμασία των τραπεζιών και το σερβίρισμα.  


   Το ζεύγος Σκαφίδα  Αθανασίου (γιού της Ελένης (Νίτσας) Λάμπρου) και Χριστίνας Μαυρίδου για την Παρασκευή και προσφορά ενός ταψιού γλυκού. 

   -  Την κ. Μαγδαληνή Καλοπήτα για την προσφορά και παρασκευή των πατατών. 

   - Την Πρεσβυτέρα κ. Ελένη Μέρρα για την παρασκευή ενός ταψιού πατάτες.  


   -  Την κ.  Κωνσταντίνα Μπακατσούλα, σύζυγο Νικολάου Τσάρα και την κ. Διονυσία, σύζυγο Ιωάννη Δανιήλ    για την διάθεση και παρασκευή δύο ταψιών γίγαντες.

   -  Την κ. Σταυρούλα Μπέλλη για την διάθεση των ντοματών για την παρασκευή της σαλάτας.
   - Τις κκ Φλώρου Νίτσα, Σκούρα Σταυρούλα και Κατερίνα Φλώρου για την χρηματική ενίσχυση του Συλλόγου για την αγορά των πιτών.

   - Την κ Μίχου Παρασκευή του εργαστηρίου παρασκευής παραδοσιακών πιτών, ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, για την προσφορά μιας πίτας. 


   - Την κ. Ρένα και Γεώργιο Πολύμερο για την προσφορά του ψωμιού. 


   - Τον κ. Γεώργιο Καρανίκα για την προσφορά ποσότητας κρασιού και τσίπουρου.


   - Τον κ. Ευάγγελο Οικονόμου για την διάθεση των λουκουμιών, που προσφέρθηκαν μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Ιωάννη.  


   - Την κ. Παγγού Άννα, σύζυγο Ηλία Παγγού, που προσέφερε τα "ντοματίνια" για το "ντεκόρ" και όχι μόνο των σαλατών.


  - Τον κ. Καρανίκα Αθ. Κώστα και τον κ. Δανιήλ Αθ. Βασίλειο για τις πολύ ωραίες φωτογραφίες που τράβηξαν στις εκδηλώσεις.. 


  Ρομαντική Βραδιά στο Χώρο του Πνευματικού Κέντρου

  Αρκετές οικογένειες συγχωριανών μας απήλαυσαν μια ρομαντική βραδιά, πίνοντας, σιγοτραγουδώντας, χορεύοντας και παρατηρώντας τ' Άστρα και το Φεγγάρι στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου.   

Συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος Τσούκας στο Χορευτικό Αντάμωμα Βίτωλης - Λευκάδας. 
  Μέσα σε δύο όμορφες χορευτικές βραδιές, η παράδοση συνάντησε το παρόν και ταξιδεύει για το μέλλον!! Το χορευτικό του Συλλόγου μας και τα χορευτικά των συλλόγων, Μακρακώμης, Λευκάδας και των Απανταχού Βιτωλιωτών της Ζωοδόχου Πηγής, μάγεψαν τον κόσμο χορεύοντας τραγούδια από κάθε άκρη της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας. Συγχαρητήρια σε όλους!!

Περισσότερες Φωτογραφίες



6 Σεπ 2015

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ

Γράφει ο κ. M.EdΣκαμαγκούλης Κώστας, Χημικός – Οινολόγος Ε.Κ.Π.Α.                                       (Γαμπρός κ. Σωτηρίου Τσιμέκη) 

Αγαπητοί αναγνώστες,
γνωρίζοντας ότι πολλοί από εσάς ασχολείστε ερασιτεχνικά με το κρασί, θα ήθελα μέσω της εφημερίδας να σας δώσω  κάποιες συμβουλές, για να φτιάξετε καλό κρασί.
Τη διαδικασία της οινοποίησης θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε στις παρακάτω φάσεις:

Α. ΣΤΑΦΥΛΙ: Θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη ποικιλία η οποία να είναι οινοποιήσιμη. Τα σταφύλια που προορίζονται προς βρώση (φαγητό) δεν οδηγούν σε ποιοτικά αποτελέσματα. Όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικές ποικιλίες για οινοποίηση θα πρέπει ο συνδυασμός να έχει δοκιμασθεί. Η ανάμειξη πολλών ποικιλιών  δεν οδηγεί πολλές φορές στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε θα διαπιστώσετε ότι και οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί στους συνδυασμούς που κάνουν χρησιμοποιούν δύο ή το πολύ τρεις ποικιλίες. Μπορείτε να καταφύγετε στους συνδυασμούς που αναγράφονται στο μπουκάλι ενός κρασιού που αγοράσατε από κάποιο κατάστημα και σας άρεσε. 
Ο τρύγος θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή όπου τα σταφύλια θα έχουν την κατάλληλη ωρίμανση. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε παίρνοντας δείγμα απ’ το αμπέλι σας ( συλλέγουμε 200 ρώγες διαγωνίως ) και μετρώντας τα σάκχαρα με ένα απλό μπωμόμετρο (σακχαρόμετρο). Αν αυτό σας δείχνει 12-12,5 βαθμούς μπωμέ (Baume) τότε έχει φτάσει στον επιθυμητό βαθμό. 
Ο τρυγητός καλό είναι να γίνεται απόγευμα προς βράδυ και σπάσιμο των σταφυλιών το πρωί. Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται τις πρωινές ώρες προτού αρχίσει η ζέστη και διατήρηση των σταφυλιών σε δροσερό μέρος,  μέχρι το πάτημα. Όπως και να είναι, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο καθώς και η πολύωρη παραμονή τους στα τελάρα. Επίσης καλό θα είναι να αποχωρίζονται οι ρώγες απ’ τα τσάμπουρα διότι αυτά οδηγούν σε παραγωγή μεθανόλης (ξυλόπνευμα).
Όσον αφορά τα τελάρα, θα πρέπει να είναι χαμηλά (μία ή δύο σειρές σταφυλιών) ώστε να μην πιέζονται τα κάτω σταφύλια και σπάνε. Ο μούστος που αρχίζει να τρέχει αποτελεί κίνδυνο ξινίσματος.
Ακόμη δεν θα πρέπει να γίνεται τρυγητός μετά από βροχή διότι αποπλένονται οι ζυμομύκητες και δεν γίνεται η ζύμωση (δεν βράζει).

Β. ΜΟΥΣΤΟΣ : Για να προκύψει καλή ποιότητα μούστου θα πρέπει να απομακρύνονται τα σάπια σταφύλια ή αυτά που φέρουν σημάδια ασθένειας.
Όταν ξεκινάει η έκθλιψη των σταφυλιών θα πρέπει σε κάθε παρτίδα να προσθέτουμε την απαραίτητη ποσότητα μεταθειώδους καλίου (μεταμπισουλφίτ) το οποίο αποτρέπει το κίνδυνο ξινίσματος (μέχρι 15g ανά 100kg σταφύλια).
Η πίεση που εφαρμόζεται δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική διότι μπορεί να κερδίζουμε σε ποσότητα, αλλά χάνουμε σε ποιότητα. Η υγιεινή και η καθαριότητα του χώρου θα πρέπει να είναι αρίστη για να αποφευχθούν παράπλευρες αντιδράσεις και κακοσμίες.
Αφού γίνει η έκθλιψη των σταφυλιών θα πρέπει να γίνει έλεγχος του μούστου ως προς τα σάκχαρα, την ολική οξύτητα και την ενεργό οξύτητα (ΡΗ). Αυτά θα πρέπει να βρίσκονται εντός ορίων για να εξελιχθεί η διαδικασία ομαλά.
Η ζύμωση θα πρέπει να γίνεται  σε δροσερό χώρο, με ιδανικό εύρος θερμοκρασιών 180C - 230C. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κίνδυνο ξινίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι αργές ζυμώσεις (σιγοβράσιμο) οδηγούν σε κρασιά με καλύτερα αρώματα. Όταν γίνεται η ζύμωση δεν θα πρέπει να χύνεται ο μούστος απ’ το βαρέλι διότι υπάρχει κίνδυνος ξινίσματος.
Σε πολλές περιπτώσεις όταν πλησιάζει το τέλος της ζύμωσης αυτή διακόπτεται. Τότε χρειάζεται υποβοήθηση με συνεχή ανάδευση και θέρμανση εφόσον έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ολοκλήρωση της ζύμωσης θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα διότι  αν δεν αποζυμωθεί σωστά, οδηγούμαστε σε θολώματα και ξίνισμα.

Γ. ΚΡΑΣΙ: Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση θα πρέπει να γίνει μέτρηση του ειδικού βάρους (0.988-0.991) και να διορθωθεί με τη θερμοκρασία για να βρούμε την πραγματική  του τιμή. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί ο αλκοολικός βαθμός (11,5%vol – 13%vol), η οξύτητα και το ΡΗ και αν χρειάζεται να προβούμε στις κατάλληλες διορθώσεις. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά είναι εντός ορίων, κρεμάμε την απαραίτητη ποσότητα μεταμπισουλφίτ (μέχρι 20g ανά 100Kg κρασιού) και κλείνουμε αεροστεγώς. Μπορούμε επίσης πριν το σφραγίσουμε, να ρίξουμε στην επιφάνεια του κρασιού ένα ποτήρι λάδι άοσμο (ηλιέλαιο, παραφινέλαιο) το οποίο αποτρέπει την επαφή του κρασιού με τον αέρα.
Το σωστό κλείσιμο διαπιστώνεται όταν ανοίγοντας την κάνουλα δεν μας δίνει κρασί. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα διότι έχει αποτελέσει αρκετές φορές αιτία ξινίσματος. Μετά το σφράγισμα αν είναι δυνατόν διατηρούμε το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία (ιδανική 40C ) για να πετύχουμε γρήγορο καθάρισμα. Περίπου ένα μήνα μετά το κλείσιμο αν θέλουμε, κάνουμε την πρώτη απολάσπωση. Αν πρόκειται να εμφιαλώσουμε, τότε η απολάσπωση θα πρέπει να γίνει και δεύτερη φορά περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα ξύλινα βαρέλια είναι αυτά που δίνουν ποιοτικότερο κρασί καθώς προσδίδουν γεύση και άρωμα απ’ τα συστατικά τους. Απ’ την άλλη πλευρά όμως χρειάζονται περισσότερη φροντίδα σε σχέση με τα πλαστικά και τα ανοξείδωτα.
Ελπίζω με αυτές τις λίγες συμβουλές να σας βοηθήσω να φτάσετε σε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και να έχετε βέβαια καλά κρασιά!