17 Μαΐ 2013

Μελιταίος Πυρετός, Ιατρικό..Περιστατικό..


Γράφει, ο Γιατρός κ. Κώστας Δημ. Ρέλλος, Παθολόγος στο Ν.Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας, Επιμελητής Α’.
 Τον άρρωστο, 88 ετών, καλοστεκούμενο, τον έφερε στο Νοσοκομείο Σητείας  ο υιός του με ταξί, από ένα μικρό ορεινό χωριουδάκι του οροπεδίου Λασιθίου. Τον είχε καλέσει τηλεφωνικώς ο παθολόγος γιατρός του νοσοκομείου μας. 
  Ο γιατρός είχε εξετάσει τον άρρωστο την προηγούμενη ημέρα στα εξωτερικά ιατρεία για « πόνους  στη μέση και στα γόνατα». Τον έστειλε μάλιστα να βγάλει και ακτινογραφίες, του πήρε αίμα για διάφορες εξετάσεις. Του είπε ότι δεν βλέπει κάτι σοβαρό, αλλά θα περιμένει και τις απαντήσεις από τις εξετάσεις αίματος. Ας έλθει κάποιος δικός σου, σε 4-5 μέρες, του είπε, να πάρει τις απαντήσεις και μια συνταγή για φάρμακα, για να περάσουν οι πόνοι στα γόνατα και στη μέση.
 
Τα πράματα όμως πήρανε δραματική τροπή, από την στιγμή που ο γιατρός ειδοποιήθηκε από το μικροβιολόγο του νοσοκομείου, ότι ο ασθενής έχει 15.000 λευκά, με πολλά και μεγάλα κύτταρα ύποπτα για οξεία λευχαιμία. 
   Αναζητήθηκε αμέσως ο άρρωστος, αλλά… δυστυχώς δεν βρέθηκε πουθενά. Είχε ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής στο χωριό του. Άρχισαν τότε τα τηλεφωνήματα στο σύντεκνο που έλεγε και ξανάλεγε από την άλλη άκρη του τηλεφώνου πως ο άρρωστος δεν φάνηκε ακόμα στο χωριό του. Μάθαμε τελικά ότι έμεινε το βράδυ σε κάποιο γνωστό του στο διπλανό χωριό και έφτασε στο χωριό του το πρωί για να τον παραλάβει ο υιός του με ταξί και να τον ξαναφέρει στο νοσοκομείο.
    Έκατσε λοιπόν απέναντι από τον γιατρό στην καρέκλα και άρχισε να ρωτάει:
-         Ίντα ‘γινε μωρέ γιατρέ και μ’ ίφερες πάλι επαέ ;
        Οι εξετάσεις που πήραμε χτες έδειξαν ότι έχεις κάτι σοβαρότερο από ότι περιμέναμε και πρέπει να μπεις στο νοσοκομείο για να γίνουν κι άλλες εξετάσεις.
-          Σαν πόσο σοβαρό;
-          Μπορεί να έχεις οξεία λευχαιμία, καρκίνο του αίματος!!
-          Λευχαιμία εγώ;; Λάθος κάνεις γιατρέ. Μελιταίο έχω, μα δεν το βρήκες. Γράψε μου μωρέ χάπια να τα πάρω και να πάω σπίτι.
-          Πώς ξέρεις, ότι έχεις μελιταίο;
-          Μωρέ άκου που σου λέω. Εγώ δεν έχω αυτό που λες εσύ.
-          Καλά θα ξαναπάρουμε αίμα και αν είναι πάλι ύποπτο, θα σε στείλουμε στο Ηράκλειο για να γίνει μυελόγραμμα. Ένα τρυπηματάκι είναι εδώ πίσω στη λεκάνη.
-          Μωρέ κάνε ότι θες, εκτός από δάκτυλο!!! Γιατρέ, άκουσες; Όχι δάκτυλο, και στο νοσοκομείο δεν μπαίνω εισαγωγή.

   Πάρθηκε αίμα για συμπληρωματικές εξετάσεις και ο άρρωστος συμβιβάστηκε να περιμένει μέχρι το μεσημέρι αργά για να έρθουν οι εξετάσεις. Ευτυχώς για τον άρρωστο, δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο Ηράκλειο για μυελόγραμμα. Την ίδια ημέρα ήρθε η απάντηση από το μικροβιολογικό εργαστήριο. Η οροαντίδραση Wright ήταν έντονα θετική. Η οροαντίδραση Wight είναι παθογνωμική για τον μελιταίο πυρετό. Όταν σε έναν άρρωστο είναι θετική, σημαίνει πως έχει μελιταίο πυρετό. Ο άρρωστος υποψιαζόταν πως είχε την νόσο γιατί και άλλοι στο χωριό είχαν μελιταίο από τα ζώα και παρουσίαζαν ανάλογα συμπτώματα.
   Σχόλιο: Ο μελιταίος πυρετός δίνει συχνά αυξημένο αριθμό διεγερμένων λεμφοκυττάρων στο αίμα. Πολλά λεμφοκύτταρα παρουσιάζονται μεγάλα και μοιάζουν με τα άτυπα κύτταρα της οξείας λευχαιμίας. Είναι προφανές ότι αυτά τα κύτταρα είδε ο μικροβιολόγος και θεώρησε σκόπιμο να ειδοποιήσει τον γιατρό του αρρώστου (σωστή κίνηση) ότι «στο αίμα υπάρχουν ανώμαλα κύτταρα», που πρέπει να μελετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου