18 Νοε 2013

Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΟΟΓΩΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

Γράφει ο γιατρός Κωνσταντίνος .Δ. Ρέλλος, επιμελητής Α’ στο ΝΓΝ-ΚΥ Σητείας, Παθολόγος.
ΑΡΧΕΣ:
Για να ζήσουμε χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά(5-7 το μέγιστο). Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά.
A.      Ένας ανοιχτός και καθαρός ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
B.      Η ΑΝΑΠΝΟΗ η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, απ’ όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
C.      Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα  στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρει οξυγόνο απ’ τους πνεύμονες στο σώμα.
Α. ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ
Σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και
Σχήμα 1
να αποφράξει την

οδό από όπου περνάει ο αέρας. εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι την δίοδο του αέρα. Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στην θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο , και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω. Κρατήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε την μύτη έναν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας( Τεχνητή Αναπνοή, «Φιλί της Ζωής»). Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι , χρησιμοποιώντας το δυο δάκτυλα του άλλου χεριού κάτω ακριβώς από το σκληρό τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό (βλ. σχήμα 1) . 

Β.ΑΝΑΠΝΟΕΣ –ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ
Γίνονται συνήθως με την μέθοδο «Στόμα με Στόμα». Γυρίστε το θύμα ανάσκελα, αν δεν είναι ήδη σε αυτή τη θέση και γονατίστε δίπλα του.
1.       Διατηρήστε ανοικτό τον Αεραγωγό (έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πηγουνιού) και με τα δυο δάκτυλα του χεριού σας που βρίσκεται στο μέτωπο κλείστε την μύτη.
2.       Με το άλλο χέρι κρατήστε το πηγούνι προς τα πάνω, επιτρέποντας
Σχήμα 2
έτσι στο στόμα
να είναι ανοικτό.
3.       Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εφαρμόστε τα χείλη σας καλά γύρω από τα χείλη του θύματος και φυσήξτε αργά και σταθερά μέσα στο στόμα του .
Κάθε αναπνοή (Εμφύσηση)  , διάρκειας περίπου 1,5-2 δευτερόλεπτα, (σχήμα 2)

4.       πρέπει να είναι αρκετή για να προκαλέσει ανύψωση του θώρακα όπως σε μια φυσιολογική αναπνοή .
5.       Διατηρώντας το κεφάλι στη θέση που ήταν πριν, απομακρύνεται το στόμα σας από το στόμα του θύματος, επιτρέποντας στον θώρακα να «ξεφουσκώσει» πλήρως, καθώς ο αέρας βγαίνει έξω.
6.       Πάρτε άλλη μια βαθιά ανάσα και ξαναδώστε Εμφύσηση , συμπληρώνοντας αποτελεσματικά δυο αποτελεσματικές Εμφυσήσεις (βλ. σχήμα 2).
7.       Ελέγξτε για σημεία κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν , αρχίστε τις Θωρακικές Συμπιέσεις.
8.       Εάν είστε σίγουροι ότι υπάρχει κυκλοφορία, συνεχίστε την χορήγηση Εμφυσήσεων, έως ότου το θύμα αρχίσει να αναπνέει ξανά ή  μέχρι να φτάσει βοήθεια . Κάθε ένα λεπτό χορηγούμε περίπου 10-12 αναπνοές.  Αν το θύμα αρχίσει να αναπνέει ξανά, θα πρέπει να το γυρίσετε στην πλάγια θέση ασφαλείας. Όταν επανέλθει η αναπνοή, είναι πιθανόν το θύμα να κάνει εμετό και η πλάγια θέση ασφαλείας θα βοηθήσει στην αποφυγή απόφραξης του Αεραγωγού από Εισρόφηση.

Γ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ-ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ
Αφού έχετε δώσει δυο αναπνοές, εκτιμήστε αν το θύμα έχει Κυκλοφορία, ελέγχοντας το Σφυγμό του  στο πλάι του λαιμού (Σφυγμός της Καρωτίδας). Ενώστε τα δάκτυλα σας (δείκτης και μέσος ) και ξεκινώντας από το «Μήλο του Αδάμ», σύρετε τα  στο πλάι μέχρι το φυσικό αυλάκι που σχηματίζεται ανάμεσα στον λάρυγγα και στους μύες του λαιμού. Αν δεν υπάρχουν σημεία Κυκλοφορίας ή αν αμφιβάλλετε, πρέπει να αρχίσετε τις Θωρακικές Συμπιέσεις, αφού έχετε χορηγήσει δυο αποτελεσματικές Εμφυσήσεις. Οι Θωρακικές Συμπιέσεις γίνονται με το θύμα ανάσκελα πάνω  σε μια σταθερή επιφάνεια. Συμπιέζοντας ρυθμικά το στέρνο προς την σπονδυλική στήλη, το αίμα θα κυκλοφορήσει από την καρδιά σε όλο το σώμα. Γονατισμένοι στο πλάι του θύματος:
1.       Ψάξτε το χαμηλότερο μέρος των πλευρών και διατρέχοντας με το δείκτη και το μέσο δάχτυλο του ενός χεριού κάτω  από το κατώτερο όριο του Θώρακα βρείτε το σημείο που τα δυο πλευρικά τόξα ενώνονται με το στέρνο.  
Σχήμα 3
2.       Τοποθετείστε το μέσο δάκτυλο σε αυτό το σημείο και δίπλα τον δείκτη σας επάνω στο στέρνο
3.       Γλιστρήστε την βάση της παλάμης του άλλου σας χεριού  πάνω στο στέρνο, μέχρι να φτάσει τον δείκτη του πρώτου χεριού. Τότε θα είναι στο μέσο του κατώτερου μισού του στέρνου (σχήμα 4)
Σχήμα 4
Σχήμα 5









4.       Τοποθετείστε πάνω σε αυτό την βάση της παλάμης του πρώτου χεριού και πλέξτε τα δάκτυλα (σχήμα 5)
5.       Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρετε τους ώμους σας  έτσι έως ότου βρεθούν πάνω στον θώρακα τους θύματος.
Σχήμα 6
6.       Πιέστε και αφήστε στο στέρνο 4-5 εκατοστά ή το εν τρίτο του βάθους του Θώρακα (σχήμα 6)
7.       Η προτεινόμενη συχνότητα είναι περίπου 100 Θωρακικές Συμπιέσεις στο λεπτό
8.       Θα σας φανεί χρήσιμο αν μετράτε «και 1 και 2 και 3…και 12 και 15».
-          Πιέστε κάθε φορά ομοιόμορφα τόσο ώστε ο Θώρακας να κατεβαίνει 4-5 εκατοστά με μια συχνότητα 100 μαλάξεις ανά λεπτό, αφήνοντας να επανέρθει στην φυσιολογική του θέση κατά την αποσυμπίεση. Ο λόγος του χρόνου συμπίεσης –αποσυμπίεσης πρέπει να είναι 1:1. Γίνεται αντιληπτό ότι με την συμπίεση αυξάνονται οι πιέσεις μέσα στον Θώρακα και έτσι το αίμα εξωθείται προς την περιφέρεια . οι Θωρακικές Συμπιέσεις πρέπει πάντα να συνδυάζονται με Αναπνοές  έτσι ώστε μετά από 15 Συμπιέσεις  να γίνονται 2 αποτελεσματικές Εμφυσήσεις. Συνεχίστε με 2 Εμφυσήσεις και 15 Θωρακικές Συμπιέσεις εναλλάξ. Σταματήστε για επανέλεγχο, μόνο αν το θύμα δείξει σημεία ζωής (κίνηση ή αναπνοή ).
-          Μην απογοητεύεστε και συνεχίστε την τεχνητή αναπνοή πολύ ώρα. Έχει αναφερθεί  ανάνηψη θύματος  μετά από 30-45 λεπτά. Μην μεταφέρεις ένα θύμα πνιγμού, που είναι σε κυάνωση( μελανιασμένο) και δεν αναπνέει. Θα πεθάνει σε 3-5 λεπτά. Είναι προτιμότερο να γίνει ΚΑΡΠΑ επιτόπου. Εφόσον το θύμα ανανήψει  και αποκατασταθεί αυτόματα η αναπνοή μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου