Ιστορικά Στοιχεία

Η Τσούκα, είναι ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, σε απόσταση 38 χιλ από τη Λαμία, κτισμένο στις ΝΔ κορυφές της οροσειράς Όθρυς, σε υψόμετρο 580 μέτρων και σε δεσπόζουσα θέση με καταπληκτική θέα και γι’ αυτό αποκαλείται και"Μπαλκόνι"  της Δυτικής Φθιώτιδας από το οποίο"Αγναντεύουν οι Αετοί και ζηλεύουν οι Θνητοί", σύμφωνα με λαϊκή ρήση.
Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι πριν το 1741, χρονολογία η οποία είναι χαραγμένη σε πέτρα τοίχου, του ιερού ναού  του Αγίου Γεωργίου και η οποία κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται στην ημερομηνία κατασκευής του.
  Σχετικά με την ονομασία του χωριού, υπάρχουν οι τρεις παρακάτω εκδοχές:
Άγιος Γεώργιος & Μεγένθυση Επιγραφής
α. H επικρατέστερη εκδοχή, είναι ότι πήρε το όνομα, από την ονομασία  Τσούκα των βουνοκορφών, καθώς το χωριό είναι πράγματι, κτισμένο πάνω σε μεγάλο και πετρώδες ύψωμα "τσόκι" ή Τσούκα. Ως γνωστόν πολλά τέτοια υψώματα / βουνοκορφές, πολύ συχνά αναφέρονται στους χάρτες σαν Τσούκα.
β. Το όνομα προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο, ο οποίος πιθανόν καταγόταν από την Ήπειρο και ονομαζόταν Τσούκας.
γ. Το όνομα προέρχεται από το τσουκάλι των πρώτων κατοίκων το οποίο καλούσαν τσούκι ή τσούκα.
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, σύμφωνα με διηγήσεις των παλαιοτέρων, ίσως ήρθαν από την Ήπειρο,  και σήμερα ασχολούνται κυρίως με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την αμπελουργία.
Η πρώτη γνωστή καταχώριση του πληθυσμού έγινε με το Βασιλικό Διάταγμα 29-8-1912, που αναγράφεται στο ΦΕΚ Α 261/1912. 
Αξιοσέβαστοι Γερουσιαστές
  Οι διακυμάνσεις του πληθυσμού, από το 1920 έως και το 2003, φαίνονται στο διπλανό πίνακα.  Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, κατά την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού, δυστυχώς, μειώθηκε στους 425 κατοίκους!!! 
Από το Μάιο του 2012 υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.