6 Ιαν 2014

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Γράφει η συγγραφέας και μέλος του Συλλόγου, κ. Μαίρη Παναγιώτου
Έξι Ιανουαρίου εορτάζεται η Άγια ημέρα των Θεοφανίων. 
Τα Φώτα είναι η τρίτη μεγάλη εορτή του δεκαπενθημέρου και γίνεται εις ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού. Στα τριάντα του χρόνια ο Ιησούς συνάντησε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο μετέπειτα Βαπτιστή, στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού και ζήτησε να τον βαπτίσει. Κατά την ώρα της τελετής, ο Υιός, το Άγιον Πνεύμα και η Φωνή του Θεού, συναντήθηκαν για
πρώτη φορά επίγεια. ''Ούτος εστίν ο Υιός μου, ο αγαπητός, έν ώ ευδόκησα.''  
Ο εορτασμός τους στην Χριστιανοσύνη, καθιερώνεται τον δεύτερον αιώνα μ.Χ. από τους Βασιλειδιανούς κι έκτοτε συνεχίζονται εις τον αιώνα τον άπαντα. 
Η δογματική βάπτιση του Κυρίου σηματοδοτεί και την παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους. 
Το Κοντάκιο των Θεοφανείων: ''Επεφάνης σήμερον την οικουμένη και το Φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ' ημάς. Εν επιγνώσει υμνούντες Σε. Ήλθες, εφάνης το Φως το απρόσιτον.'' Πρώτοι φωτίσθηκαν απ' το Άγιο Πνεύμα οι Απόστολοι, τα γραπτά των οποίων και ειδικά τα Ευαγγέλια είναι αποδεδειγμένα φωτισμένα κείμενα. Ο Φωτισμός του Ιησού επί του όρους, ενώπιον Ιακώβου, Ιωάννη και Πέτρου και η Μεταμόρφωσή του Σωτήρος, σηματοδοτεί τον φωτισμό και την αγάπη που κρύβουμε μέσα μας. Ο φωτισμός  αυτός μας είναι απαραίτητος όσο και η αναπνοή μας. Μας καθοδηγεί προς το καλό και μας προφυλάσσει απ' το κακό. Σήμερα λείπουν τα πρότυπα αλλά σαφώς υπάρχουν φωτισμένοι και υποδειγματικοί άνθρωποι στον κόσμο. Εμείς μπορούμε να ακολουθούμε τις οδηγίες και τα διδάγματα φωτεισμένων όπως ο γέροντας Παΐσιος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός ή ακόμα ο φιλόσοφος που αγαπούσε τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους Άγιος Αυγουστίνος. 
Η ημέρα των Θεοφανίων και ο Αγιασμός των Υδάτων, ας είναι βοηθός όλων ημών. Κ α λ ή   χ ρ ο ν ι ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου