3 Ιουλ 2014

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΝΙΓΜΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Γράφει ο Ιατρός Κωνσταντίνος. Δ. Ρέλλος, Επιμελητής Α’ στο ΝΓΝ-ΚΥ Σητείας, Παθολόγος

 Ως Πνιγμός ορίζεται το ατύχημα, που οδηγεί πρωταρχικά σε έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας, λόγω βύθισης σε ένα υγρό μέσο, η οποία εμποδίζει το θύμα από την εισπνοή του αέρα.
   Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από Πνιγμό κατέχει η Ελλάδα, την ώρα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε Πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο πάνω από 300 συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους με αυτόν τον άδικο και άδοξο τρόπο, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κάθε καλοκαίρι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι Πνιγμοί μετά τα τροχαία.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΝΙΓΜΟ
ΧΑΜΗΛΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
   Με βάση τα στοιχεία από έρευνες, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα άλλα και οι ενήλικες δεν γνωρίζουν να κολυμπούν. Επειδή στην
Ελλάδα οι παραλίες μας είναι βατές , νομίζουμε όλοι ότι η θάλασσα είναι πλατσούρισμα και δεν αντιμετωπίζουμε το μπάνιο με σοβαρότητα.
   Γενικά, ο Ελληνικός λαός, δεν γνωρίζει να κολυμπά σωστά. Δυστυχώς, πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας δυσκολεύονται στην θάλασσα και πολύ περισσότερο στις πισίνες, που η άνωση μικραίνει κατά πολύ. «Ξέρω να κολυμπώ» σημαίνει ότι κάποιος πολίτης μπορεί να διανύσει μια απόσταση 50 μέτρων χωρίς βοήθεια, σε νερό που δεν πατώνει.
ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
   Το κολύμπι με γεμάτο στομάχι, ενέχει δυο μεγάλους κινδύνους:
   Ο πρώτος είναι οι τροφές που εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το νερό στο στομάχι, μπορεί να ανέβουν προς τα πάνω και να προκληθεί εμετός. Ένας εμετός στη στεριά ξεπερνιέται εύκολα, στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε εισρόφηση των εμεσμάτων στους πνεύμονες με αποτέλεσμα την ασφυξία και τον θάνατο.
   Ο δεύτερος αφορά κυρίως όσους πάσχουν από  Στεφανιαία νόσο, καθώς η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν συμβεί στη θάλασσα, αφού ισοδυναμεί με σοβαρό ενδεχόμενο πνιγμού.
ΒΟΥΤΙΕΣ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ
   Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές  σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα και λοιπά. Αν πηδήξει κάποιος από ψηλά και δεν βλέπει τον βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε βράχο. Αν υπάρχει βράχος πιθανόν η πρόσκρουση του με το κεφάλι, να προκαλέσει κάταγμα κρανίου ή κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αν βουτήξει και πάει βαθιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου.
   Οι έφηβοι, συνήθως γνωρίζουν καλό μπάνιο, αλλά είναι παρορμητικοί και επιδίδονται  σε επικίνδυνες δραστηριότητες στο νερό. Μια από αυτές είναι το βούτηγμα στη θάλασσα πηδώντας από την πλάτη ενός άλλου. Αυτό είναι  επικίνδυνο γιατί ενίοτε οι νέοι  «σκάνε με το κρανίο» στον αβαθή βυθό της θάλασσας, με αποτέλεσμα εκρηκτικά κατάγματα σπονδύλων και τετραπληγία ή παραπληγία και φυσικά κίνδυνο Πνιγμού. Συνεπώς μην κάνετε ποτέ βουτιές στα ρηχά και σε περιοχές που αγνοείτε την διαμόρφωση και το βάθος του βυθού.
ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
   Αν ο λουόμενος πάσχει από παθολογικά προβλήματα (συγγενής καρδιοπάθεια, ζάχαρο, επιληψία, νευρολογικά ή καρδιακά νοσήματα, κλπ) , τηρήστε τις ειδικές οδηγίες που σας έχει δώσει ο κάθε ειδικός γιατρός δηλαδή αν επιτρέπεται η κολύμβηση του ασθενούς, αν επιτρέπεται η έκθεση του στον ήλιο, πόση ώρα επιτρέπεται η κολύμβηση και λοιπά . Στις περιπτώσεις αυτές  ανεξάρτητα από την ηλικία του λουόμενου, η άριστη λύση είναι να φοράτε στον λουόμενο κατά την κολύμβηση ένα σωσίβιο γιλέκο. Θα είστε έτσι εξασφαλισμένοι 100% σε περίπτωση κινδύνου, και φυσικά ο ασθενής θα πρέπει να κολυμπά πάντοτε μαζί με κάποιον άλλο και ποτέ μόνος του.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
   Συνήθως οι έφηβοι, λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους επιδίδονται σε διάφορα παιχνίδια. Οι «πατητές» και το «κράτημα της αναπνοής» είναι τα πιο δημοφιλή από αυτά.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
   Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μειώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά σας. Αν μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης , μπορεί να υποτιμήσετε κάποιους κινδύνους.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ
   Οι γονείς δεν πρέπει να χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους ούτε δευτερόλεπτο. Η εικόνα στις παραλίες με τους  γονείς να κάνουν ηλιοθεραπεία και το παιδάκι να παίζει με το κουβαδάκι στα ρηχά, είναι έγκλημα, γιατί μπορεί με το μισό βήμα που θα κάνει να πέσει με το πρόσωπο στο νερό και να πνιγεί με το τίποτα. Ο Πνιγμός είναι συνήθως γρήγορος και αθόρυβος, γιατί τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να φωνάξουν βοήθεια.
ΖΑΛΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ
   Ζάλη κάθε είδους και προέλευσης (π.χ. ίλιγγος, υπόταση, εγκεφαλική ισχαιμία, υπογλυκαιμία, και λοιπά) ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
   Τραυματισμός του θύματος, από πλωτό μεταφορικό μέσο (κανό , κρις κράφτ, τζετ σκι και λοιπά).
ΠΝΙΓΟΣ ΣΕ ΝΑΥΑΓΟΥΣ
   Πνιγμός σε ναυαγούς χωρίς σωσίβιο, είτε γιατι έχει πολύ κύμα είτε γιατι κουράστηκαν να κολυμπούν, είτε από ατυχηματική υποθερμία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
   Η πείρα έδειξε ότι ο μεγάλος κίνδυνος σε μια διάσωση πνιγμένου είναι ότι το θύμα γαντζώνεται κυριολεκτικά επάνω στον σωτήρα του και το παρασύρει στο βυθό. Η πείρα έδειξε ότι κατά κανόνα σε περιπτώσεις μη επαγγελματικής διασώσεως πνιγμένου, πνίγεται και ο ερασιτέχνης διασώστης. Έτσι ποτέ δεν «βουτάμε» εν ψυχρώ να σώσουμε κάποιον που πνίγεται. Ακολουθούμε άλλη μέθοδο. Ο βασικός κανόνας διάσωσης είναι το αρκτικόλεξο: «ΠΕΡΥΚΩΠΗ». ΠΕταξε, ΡΥμούλκησε , ΚΩπηλάτησε, ΠΗγαινε .
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 

 Όταν το θύμα βρίσκεται κοντά στην ακτή μπορούμε να πετάξουμε ένα σωσίβιο, ένα σχοινί , μια πετσέτα, ένα ξύλο και να τον τραβήξουμε στην στεριά.

   Αν μπορούμε να πλησιάσουμε το θύμα πατώντας στο βυθό, σπρώχνουμε προς το μέρος του ένα σωσίβιο, μια σαμπρέλα, ένα στρώμα θαλάσσης για να κρατηθεί μέχρι να φτάσει ασφαλής βοήθεια.
   Αν υπάρχει διαθέσιμη βάρκα, είναι η καλύτερη λύση, την πλησιάζουμε και τον ενθαρρύνουμε να κρατηθεί από αυτή ή από κάποιο κουπί και προσπαθούμε να τραβήξουμε το θύμα μέσα στη βάρκα.
   Ποτέ δεν προσπαθούμε να διασώσουμε πνιγόμενο στο νερό, αν δεν έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση ναυαγοσώστη και δεν διαθέτουμε  σωστικά μέσα (αεροθάλαμος, σωσίβιο γιλέκο και λοιπά).
   Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στο νερό, είναι επικίνδυνο και αποτελεί  χάσιμο χρόνου.
   Μόλις μεταφέρουν το θύμα στην ακτή αρχίζουμε αμέσως ΚΑΡΠΑ, έχοντας υπόψην ότι το θύμα μπορεί να κάνει εμετό και να γίνει εισρόφηση.          
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΠΝΙΓΟΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
   Αν το θύμα είναι στα ρηχά και πατάτε βγάλτε το αμέσως έξω και αρχίστε ΚΑΡΠΑ.
   Το θύμα πρέπει να ανασύρετε με προσοχή έξω από το νερό αποφεύγοντας την υπερέκταση της κεφαλής .η συχνότητα κάκωσης της αυχενικής μοίρας σε ατυχήματα πνιγμού είναι μεγάλη
   Μην επιχειρήσετε διασωση θύματος εαν δεν ειστε καλός κολυμβητής. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη πιθανότητα να πνιγείτε και εσείς εάν το θύμα δεν είναι στα ρηχά.
   Πριν επιχειρήσετε διάσωση του θύματος αφαιρέστε τα ρούχα σας και εξασφαλίστε διασωστικό μέσο πλεύσεως. Ακόμα και ένα παιδικό μπρατσάκι ή ένα σωσίβιο μπορεί να φανεί σωτήριο. Η άριστη λύση είναι να επιχειρήσετε διάσωση φορώντας σωσίβιο γιλέκο.
Χρησιμοποιείστε την ειδική τεχνική διασώσεως εκ των όπισθεν.
   Μόλις ανασυρθεί το θύμα από το νερό θα πρέπει να αποκατασταθεί η βατότητα των αεροφόρων οδών. Η πλάγια θέση με κατωφέρεστερη την κεφαλή είναι ενδεδειγμένη εάν αποβάλλεται νερό από την στοματική κοιλότητα. Η ποσότητα αυτού του νερού προέρχεται από το στομάχι λόγω της μεγάλης κατάποσης και όχι από τους πνεύμονες.
   Αφού βγάλετε το πνιγμένο άτομο στην ακτή αρχιστε αμέσως ΚΑΡΠΑ, χωρίς να τον γυρίσετε ανάποδα για να βγουν τα νερά από το αναπνευστικό.
   Ζητήστε από τους άλλους να καλέσουν ασθενοφόρο (ΕΚΑΒ 166) και συνεχίστε την προσπάθεια ΚΑΡΠΑ.
   Η υποθερμία η  προκαλούμενη από το κρύο νερό μειώνει τις απαιτήσεις των ιστών σε οξυγόνο και μας δίνει χρόνο να δράσουμε περισσότερο για ανάνηψη.
   Η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι σημαντική για την επιβίωση του ασθενούς και η διαπίστωση υποθερμίας επιβάλλει την προσπάθεια αναθέρμανσης του σώματος και κάλυψη με κουβέρτες, ωσότου μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
   Να φροντίσουμε να μάθουμε κολύμπι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.
   Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας στην θάλασσα.
   Μπείτε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες, μετά το τελευταίο σας γεύμα
   Μην καταναλώνετε αλκοόλ , αν πρόκειται να κολυμπήσετε
   Μην απομακρύνεστε από την ακτή και υπολογίστε τις δυνάμεις σας για την επιστροφή σας
   Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος ή την διαμόρφωση του βυθού
   Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μην σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των ναυαγοσωστών.
   Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία
   Ακολουθείστε τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών και διευκολύνετε την δουλειά τους σε μια διάσωση
   Μην μένετε πολύ ώρα στον ήλιο, ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια, γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση
Προσέξτε τα θαλάσσια ρεύματα και αν πέσετε μέσα σε κάποιο τέτοιο, κολυμπήστε διαγώνια.
   Στις καταιγίδες και του ισχυρούς ανέμους απομακρυνθείτε αμέσως από την θάλασσα και κλείστε τις ομπρέλες ηλίου .
   Μην φωνάζετε για αστείο «βοήθεια» ή «πνίγομαι».
   Αποφεύγετε το νυκτερινό κολύμπι
  Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να ζητούν την άδεια του για κολύμβηση
Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
   Αποφεύγεται το κολύμπι ή την είσοδο σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για την διακίνηση των σκαφών
   Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από την θάλασσα.
   Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια  στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. απλώς στρέψτε το στόμα και την μύτη σας στην αντίθετη κατεύθυνση  από όπου φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς στην ακτή, κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό
γωνία.
   Προσέχετε τα σκάφη, που υπάρχουν κοντά στην ακτή.
   Δεν κολυμπάμε σε περιοχή που ψαρεύουν.
   Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
   Αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε και σεις σε βοήθεια.
   Αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής , πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί ένα κουπί, και μην μπείτε στην θάλασσα παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο.
   Αν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω από το νερό, για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.                             
   Προσεγγίστε τον πνιγόμενο από πίσω  για να αποφύγετε τη «Θανάσιμη Περίπτυξη». Ο πνιγόμενος θα σας δει σας σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
   Ρυμουλκήστε στον πνιγόμενο προς τα έξω ή από τα μαλλιά ή από το σαγόνι ή τις μασχάλες ή τους ώμους. Αν δεν πατάνε τα πόδια σας στο βυθό, θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να κολυμπάτε κάτω από το σώμα του θύματος. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε πρώτες βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου