21 Αυγ 2014

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Τσούκα.

Η προγραμματισμένη εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πραγματοποιήθηκε την 17η Αυγούστου στο εικόνισμα του Αγίου στην είσοδο του χωριού μας στην περιοχή του Σταυρού, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ. Νικολάου,  πολλών ιερέων και πλήθους πιστών.  

Η εκδήλωση άρχισε με δέηση από το σημείο «Σταυρός» που κατά την παράδοση ο Άγιος εκήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας. 
   Εδώ οι προγονοί μας (με πρωτοβουλία της Φωτεινής Χάκκα, το γένος Σκούρα), εις ανάμνησιν της διελεύσεως του Αγίου ανέγειραν εικονοστάσιο στο οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος με την
παρουσία των Αρχιερατικών Επιτρόπων Λαμίας Πρωτοπρ. π.
Παναγιώτου Σερέτη, Σπερχειάδος Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Κυρίτση και άλλων ιερέων και ευλαβών χριστιανών της περιοχής, της Βουλευτού Φθιώτιδος κας Ελένης Μακρή, του προέδρου του χωριού, του προέδρου και των μελών του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τσούκας.
 Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι εν πομπή με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρου του χωριού, όπου στο προαύλιο πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετική με τη
ζωή του Αγίου, τα σωτηριώδη μηνύματά του και την διέλευσή του από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος, ο οοποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την εκδήλωση και την μεγάλη συμμετοχή των πιστών και υποσχέθηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία για την ανέγερση Εκκλησίας στην περιοχή όπου ο Άγιος κήρυξε τον λόγο του Θεού προς τους συγχωριανούς μας λίγο πριν την δολοφονία του. (1779) 
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από το Χορευτικό του Συλλόγου και παράθεση δεξίωσης προς όλους τους παρευρισκόμενους.
  Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση και ενέργειες του κ. Γεωργίου Ε. Καρανίκα, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου, ο οποίος κατασκεύασε και τοποθέτησε την εικόνα του Αγίου στο εικόνισμα και με άλλα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου το ανακαίνισαν το 2012.
Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε μερικές ακόμη φωτογραφίες..





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου