18 Σεπ 2014

Επιστολή του κ. Βασιλείου Δ. Μπαρτσιώκα, Δασκάλου Τσούκας, 1967 - 1971 !!!

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
του Συλλόγου των Απανταχού Τσουκιωτών ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’, προσωπικά, αλλά και τον κάθε Τσουκιώτη στην Τσούκα Μαρκακώμης και όπου γης, εγκάρδια σας χαιρετώ και με περισσή αγάπη σας περιβάλλω.
Με αμέριστο ενδιαφέρον, παρακολουθώ, την πλούσια, πολυποίκιλη, πολυσχεδή και σοβαρή δραστηριότητα σας προς κάθε τομέα του επιστητού για την πρόοδο του Χωριού σας και των ανθρώπων του και για τα οποία, θερμά και ειλικρινά σας συγχαίρω.
Τα προβλήματα, πολλά, μεγάλα και βασικά, μου ήταν γνωστά και
είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που διαπιστώνω, ότι χρονιά τη χρονιά, η Τσούκα πήγαινε μπροστά.
Πήγαινε και πηγαίνει μπροστά, γιατί όλοι ‘’οι ταγοί’’ του Χωριού, παλαιοί, τωρινοί και πιστεύω και οι μελλοντικοί, στηριζόμενοι και στην ομόθυμη και ανιδιοτελή βοήθεια και προσφορά όλων των ανθρώπων του Χωριού, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν και πέραν των δυνατοτήτων τους. Έκαναν και κάνουν όχι μόνο το καθήκον τους, αλλά και το αδαπάνητο Χρέος τους.
Άλλωστε, η αγάπη για την γενέθλια γη, την ιδιαίτερη πατρίδα, δίνει ελπίδα, κουράγιο και πάντα βρίσκει έναν τρόπο να ξεπεράσει δυσκολίες και εμπόδια, ενώ, η αδιαφορία, όλο και σκαρφίζεται κάποια δικαιολογία.
Ας θυμούμαστε όλοι, πως: Ό,τι κάνει κάποιος για τον εαυτό του, συναποθνήσκει με τ’ αυτού, ενώ, ό,τι κάνει για τους άλλους, παραμένει αθάνατον. Ακόμα, ας μην μας διαφεύγει, πως η κριτική και ο ψόγος είναι εύκολα, τα έργα είναι δύσκολα και γι’ αυτό, πρέπει τους φίλους μας – και όποιους αγαπάμε αληθινά– να τους επαινούμε δημοσίως και να τους συμβουλεύουμε ιδιαιτέρως.
Η Τσούκα, όντως, μοναδική βεράντα της Φθιώτιδας, με το υπέροχο και υγιεινό κλίμα της, τους εξαίρετους ανθρώπους της και τις δυνατότητες που έχει, δικαιούται την απλόχερη υποστήριξη και συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και της υπερκείμενης  Πολιτείας. Εμπρός λοιπόν, των έργων των καλών, παντ’ ανοιχτοί ‘ναι οι δρόμοι, μας παροτρύνει και ο Κωστής Παλαμάς.
Υπηρέτησα ως Δάσκαλος και Διευθυντής στο 4/θέσιο Σχολείο –τότε– του χωριού σας, από το Σεπτέμβριο του 1967 έως το τέλος Αυγούστου του 1971. Συνεργάτες είχα τους εξαίρετους συναδέλφους : Το Γεώργιο Θ. Νίκα από την Ν. Γιαννιτσού, τη Βασιλική Ζυγούρη από τη Λαμία, τη γυναίκα μου Αριστέα Γ. Καραχάλιου από το Αρχάνι, τον Αθανάσιο Κ. Μαγκλάρα από το Λυχνό, τον Αναστάσιο Τετεδάκη από τον Μπράλο, κάποιον Δρόσο Γεώργιο (;) από τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, επίσης τη Φρειδερίκη Θεοδοσοπούλου και αυτή από τον Άγιο Γεώργιο και την Ανδρίτσου Ιωάννα από την κάτω Καλλιθέα.
Πρόεδρος τότε της Κοινότητας ήταν ο Βαγγέλης Σκούρας ( Παντοπώλης), Ιερέας ο σεβαστός παπα-Ηλίας (Παπαδημητρίου), μετά δε την κοίμηση αυτού, τον αντικατέστησε κάποιος Μελισσάρης Γεώργιος. Τέλος, Πρόεδρος Σχολικής Εφορίας και στενός συνεργάτης όχι μόνο κατά νόμον, αλλά και κατ’ ουσίαν, ήταν ο αείμνηστος Βαγγέλης Λιασκώνης και φυσικά όλοι, μα όλοι, οι κάτοικοι του χωριού.
Έχω τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις, τα ωραιότερα βιώματα, συναισθήματα και πολλά χαροποιά ατομικά και οικογενειακά γεγονότα από την υπηρεσία μου στην Τσούκα, αφού, κατά την διάρκεια της αυτού παρουσίας μου, αρραβωνιάστηκα, παντρεύτηκα, απέκτησα και βάφτισα τα δύο μου παιδιά και από τους προϊσταμένους μου Επιθεωρητές έχω ιδιαίτερα υψηλόβαθμες εκθέσεις.
Συνδέθηκα και συνεργάστηκα άριστα, όχι μόνο με το μαθητόκοσμο, αλλά και μ’ όλους τους κατοίκους και τους εκάστοτε φορείς και παράγοντες του Χωριού.
Εξετίμησα και πιστεύω πως τίμησα την εμπιστοσύνη τους, τη φιλία τους, τη βοήθεια και προσφορά τους στο έργο μου και στο καθήκον.
Πολλοί απ’ αυτούς και ευτυχώς και ελάχιστοι ‘’τυχεροί’’ μαθητές μου, μας αγναντεύουν από τον ουρανό…  Αιωνία τους η μνήμη!
Τους ζωντανούς –και ιδιαίτερα– τους μαθητές μου, τους χαίρομαι όταν τους συναντώ, ή μαθαίνω τα νέα τους και καμαρώνω για την πρόοδο και προκοπή τους, αλλά κυρίως, εκτιμώ την άδολη καρδιά τους και την πλούσια ανθρωπιά τους.
Τέλος ενώνοντας κι εγώ τη φωνή μου με τη ‘’Φωνή της Τσούκας”, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στις σελίδες της. Να είστε όλοι πάντα καλά και να θυμάστε:
«τα φευγάτα χελιδόνια, θα ΄ρθουν απ΄την Αραπιά,
τα φευγάτα μας τα χρόνια, δεν ξαναγυρίζουν πια»!

Με αγάπη
Βασίλειος Δ. Μπαρτσιώκας
                                                                                   τηλ. 6938-696726

    Δάσκαλε, σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία, συγκινητική και επαινετική επιστολή σας, η οποία θα δημοσιευθεί και στην εφημερίδα του χωριού, "Η Φωνή της Τσούκας". 
    Ήμασταν πολύ τυχεροί που σας είχαμε δάσκαλο στο χωριό μας..
    Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά και να σας βλέπουμε κάθε χρόνο στο χωριό μας.

    Με σεβασμό και εκτίμηση,
    για τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου,

      Ματαθαίος Γρ. Σκούρας
               Πρόεδρος











1 σχόλιο:

  1. Επιστολή, κ. Μαίρης Παναγιώτου
    Εγώ η συγγραφέας που κατάγομαι απ' την αγαπημένη Τσούκα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον δάσκαλο κ. Μπαρτσιώκα, για την τιμή που μας έκανε και έγραψε τόσο συγκινητικά λόγια. Σοφά τα λέει και πιστεύω πως ενωμένοι όλοι οι χωριανοί, ιδιαίτερα το ΔΣ του συλλόγου μας, θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Ο καλός Θεός να του χαρίζει μακροημέρευση, υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Καλό φθινόπωρο σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή