26 Οκτ 2021

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του ΌΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου 1940, μνημονεύει την άρνηση της χώρας μας στις Ιταλικές απαιτήσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε εκείνη την ημέρα  στον τότε Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά.

Η άρνηση ικανοποίησης των απαιτήσεων των Ιταλών από την Ελλάδα, είχε ως συνέπεια την είσοδο της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η 28η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ιστορική εθνική επέτειος και  κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό από την ομογένεια.  

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είχε αρχίσει από το 1939, με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Η Ιταλία εισήλθε στον πόλεμο στις 10 Ιουνίου και τον Αύγουστο του 1940 προκαλεί τη χώρα μας με τον άνανδρο και ύπουλο τορπιλισμό στην Τήνο του καταδρομικού πολεμικού πλοίου «Έλλη», ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας. 

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τον προάγγελο της ιταλικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, που προετοιμάζονταν με κάθε μυστικότητα, πριν αυτή εκδηλωθεί στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Η χώρα μας, χωρίς να διαθέτει τα τεράστια πολεμικά μέσα των εισβολέων και με όπλα της την ψυχή και τη γενναιότητα του λαού της είπε το μεγάλο ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του δικτάτορα Μουσολίνι, καταφέρνοντας, στο μέτωπο της Αλβανίας, καίριο κτύπημα στις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, σε σημείο ταπείνωσης, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ, να ανασυντάξει τα πολεμικά του πλάνα και να προστρέξει σε βοήθεια των Ιταλών συμμάχων του. 

Οι Έλληνες αξιωματικοί οι Στρατιώτες και ο επιστρατευμένος Λαός, αφού αμύνθηκε με επιτυχία των πατρίων εδαφών στα βουνά της Ηπείρου, αντεπιτέθηκε και πέτυχε μεγάλες νίκες εναντίον των Ιταλών καταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη τις πόλεις της Β. Ηπείρου, Χειμάρα. Κλεισούρα, Κορυτσά...

Στη συνέχεια αντιστάθηκε ηρωικά στις στρατιές του Χίτλερ, διεξάγοντας ηρωικό αλλά άνισο αγώνα στην περιοχή των οχυρών Ρούπελ, Νυμφαία κλπ με αποτέλεσμα να υποκύψει στις κατά πολύ ανώτερες στρατιωτικές γερμανικές δυνάμεις και αναπόφευκτα υπέστη στις 24-4-1941, την τριπλή κατοχή από δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. 

Η σθεναρά αντίσταση και ο ηρωισμός των Ελλήνων  και η  νίκη της Ελλάδας επί της Ιταλίας, υπήρξε ιστορικό γεγονός, κρίσιμο για την πορεία του Β’ ΠΠ.

Σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης έλεγαν με θαυμασμόΟ Έλληνας στρατιώτης ύψωσε προστατευτικά τη σπάθη του επάνω από το πληγωμένο κορμί της Ευρώπης και έδωσε στους λαούς της γης αστραφτερό παράδειγμα αντίστασης ψυχικής ευγένειας και εθνικής τιμής.

Ο θαυμασμός των ισχυρών για την Ελλάδα γρήγορα εξαπλώνεται παντού. Ακόμα και ο Χίτλερ σε λόγο του το 1941 είπε: Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να παραδεχθώ πως από όλους τους αντιπάλους ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησε μόνο όταν η παραπέρα αντίσταση ήταν αδύνατη και συνεπώς μάταιη.

Ο Βρετανός Στρατηγός και Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ φέρεται να είπε:

Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

Μέσα από την δυσβάστακτη  κατοχή ξεπήδησε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, που σε συνδυασμό με τις νίκες των συμμάχων οδήγησαν στην πτώση των δυνάμεων του ναζιστικού και φασιστικού άξονα και στην απελευθέρωση της χώρας μας.

Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι πολλαπλά και το πιο σημαντικό είναι η ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας του έθνους και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1940

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω το Έθνος, Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου