19 Δεκ 2013

ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ… ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ!!


Γράφει ο γιατρός  Παθολόγος και μέλος του Συλλόγου, Κων/νος  Δ. Ρέλλος, Επιμελητής Α’ στο ΝΓΝ-ΚΥ Σητείας. 

 Επειδή το νοσοκομείο μας είναι μικρό, εμείς οι Παθολόγοι αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά, και μάλιστα επιτυχώς, παρόλο που κλινικές ειδικοτήτων, όπως Ρευματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Ωτολαρυγγολογίας κλπ., δεν υπάρχουν. Εδώ ο Παθολόγος θεωρείται ο Μέγας Άρχων του νοσοκομείου μας. Όλοι φωνάζουν τον Παθολόγο για κάθε νόσο και για κάθε περιστατικό που θα διακομιστεί στα επείγοντα. Θυμάμαι ότι έχουμε διαγνώσει πάρα πολλά περιστατικά με Υποθυρεοειδισμό. Κι όχι μόνο τα διαγνώσαμε αλλά και τα θεραπεύσαμε επιτυχώς. Η λήψη του ιστορικού που παίρνουμε από τον άρρωστο είναι πραγματική δαντέλλα. Και είναι γνωστό σε όλους, ότι η καλή λήψη του ιστορικού, βάζει τη διάγνωση σε πάνω από 80% των περιστατικών. Τα κυριότερα περιστατικά του Υποθυρεοειδισμού που μου έρχονται αυτή τη στιγμή στη μνήμη μου είναι τα εξής:


          ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1ο :
Γυναίκα ηλικίας 47 ετών, εισήχθη στην κλινική μας, γιατί παραπονιόταν για μυϊκή αδυναμία και καταβολή, ενοχλήματα για τα οποία αιτιώτανε από πολλούς μήνες. Εδώ και δέκα χρόνια είχε Ψυχιατρικά προβλήματα, και λάμβανε γι’ αυτό το λόγο θεραπεία από Ψυχίατρο με φάρμακα. Επίσης παρουσίαζε έντονη δυσκοιλιότητα και ελάμβανε επίσης φαρμακευτική αγωγή. Όπως την παρατηρούσες, έβλεπες ότι η έκφραση του προσώπου της ήταν απαθής, τα βλέφαρά της καθώς και το πρόσωπό της, ήταν πρησμένα. Παρουσίαζε επίσης απόπτωση των τριχών της κεφαλής της, και είχαν αραιώσει κατά πολύ οι τρίχες από τα φρύδια της κι από τις μασχάλες της. Το δέρμα της ήταν τραχύ, ξηρό και κρύο και δεν υπήρχε εφίδρωση. Η φωνή της ήταν βραχνή, ο λόγος της αργός και η ομιλία της κολλώδης. Υπήρχε επίσης βραδυκαρδία, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία και οι κινήσεις της ήταν αργές. Ο εργαστηριακός έλεγχος επιβεβαίωσε την υποψία μας, δηλαδή την ύπαρξη Υποθυρεοειδισμού. Τέθηκε σε θεραπευτική αγωγή, η οποία υπήρξε επιτυχής. Η ψύχωση που είχε παρουσιάσει η ασθενής, ήταν η πρώτη εκδήλωση του Υποθυρεοειδισμού, ο οποίος παραμελήθηκε επί μια δεκαετία.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2ο :
Μια 35χρονη γυναίκα προσήλθε στον Παθολόγο για αυξημένη χοληστερόλη στο επίπεδο των 303 mg/dl, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εξέτασης ρουτίνας από τον Γυναικολόγο της. Ήταν ενθουσιώδης χρήστης ενός ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιούσε περίπου δυο χρόνια τώρα και πραγματοποιούσε περίπου μια απόσταση 100 χιλιομέτρων την εβδομάδα. Τους τελευταίους τρεις μήνες ένιωθε σημαντική αδυναμία, καθώς πραγματοποιούσε τη συνηθισμένη διαδρομή με το ποδήλατό της. Αυτό μας έκανε εντύπωση και μας έβαλε σε σκέψεις, όπως επίσης και το ότι τους τελευταίους 6 μήνες παρουσίαζε βαριές περιπτώσεις εμμηνορρυσίας (δηλαδή έχανε πολύ αίμα με την περίοδό της). Το δέρμα της ήτανε ξηρό κι ο θυρεοειδής που τον ψηλαφήσαμε με τα χέρια μας ήταν δυο φορές πάνω από το φυσιολογικό του μέγεθος χωρίς ευαισθησία. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώσαμε Υποθυρεοειδισμό. Η ασθενής άρχισε να λαμβάνει θεραπεία και μετά από τρεις μήνες η δύναμή της είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό και η εμμηνορρυσία της επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα, σε αυτά που ήτανε πριν αρρωστήσει. Μια χοληστερόλη που πάρθηκε 4 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας ήτανε 180 mg/dl.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 3ο :
Διαπρεπής Γαστρεντερολόγος παρακολουθούσε άρρωστο με επίμονη δυσκοιλιότητα. Τον υπέβαλε σε ορθοσιγμοειδοσκόπηση, στην επίπονη κολονοσκόπηση και διάφορες άλλες εξετάσεις, χωρίς να βγάλει διάγνωση. Μια ημέρα προσήλθε στο ιατρείο το Παθολογικό για να εξεταστεί για την αρτηριακή του πίεση. Επειδή δυσκολευόταν πολύ με την δυσκοιλιότητά του και υπέφερε μέχρι να ενεργηθεί σποραδικά ανέβαζε την αρτηριακή πίεσή του. Όταν μπήκε στο ιατρείο, ο Παθολόγος διέγνωσε αμέσως Υποθυρεοειδισμό, από την όψη του ασθενούς. Το ιστορικό του άλλωστε ήταν τυπικό: Δυσανεξία στο κρύο, πολλές κουβέρτες τη νύχτα, κ.ο.κ.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 4ο :
Μια γυναίκα 73 ετών προσάγεται στο νοσοκομείο μας λόγω προκάρδιου άλγους από ωρών. Από την αντικειμενική εξέταση που κάναμε, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις εργαστηριακές εξετάσεις της, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για στεφανιαία νόσο. Εισάγεται ως εκ τούτου στην Καρδιολογική κλινική για θεραπεία και αντιμετώπιση. Ο Καρδιολόγος, επειδή διαπιστώνει από τις εξετάσεις της αυξημένο σάκχαρο, καλεί τον Παθολόγο του νοσοκομείου μας για να βάλει θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Από ένα καλό ιστορικό, που πήραμε από την άρρωστη, μάθαμε ότι η ασθενής αύξησε το σωματικό της βάρος, κατά 23 κιλά περίπου, το τελευταίο έτος και ότι παρουσιάζει δυσανεξία στο κρύο. Την άλλη μέρα στείλαμε εξετάσεις θυρεοειδούς, όπου και διεγνώσθη Υποθυρεοειδισμός. Πραγματοποιήθηκε καθετηριασμός της καρδιάς, η οποία αποκάλυψε Νόσο Τριών Αγγείων και συστήθηκε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (το γνωστό by pass = μπαϊ πας). Μετά την επέμβαση τέθηκε σε αγωγή για τον Υποθυρεοειδισμό. Μετά από ένα χρόνο θεραπείας, έχασε τα 23 κιλά που πήρε τον προηγούμενο χρόνο και το σάκχαρό της επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα. Περνά τακτικά από το νοσοκομείο και νιώθει πολύ ευχαριστημένη που πάει καλά η υγεία της και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης μας φέρνει ένα καρβέλι ζυμωτό ψωμί, που το έχει ψήσει στον ξυλόφουρνό της.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5ο :
Συνάδελφος ιατρός παραπονείται για πολύ καιρό, για εξάψεις, δυσανεξία προς τη ζέστη, άφθονους ιδρώτες. Ενδοκρινολόγος στον οποίο προσέφυγε, τον υπέβαλε, και σωστά, σε πλήρη ορμονολογικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα ήταν συχνάκις αρνητικά. Ο συνάδελφος ιατρός ευρίσκετο σε αμηχανία, όπως και ο Ενδοκρινολόγος του. Η σύζυγός του παρουσίαζε συχνές λοιμώξεις, και μια ημέρα που ήταν άρρωστη με παρακάλεσε ο συνάδελφος να μεταβώ στο σπίτι της να την εξετάσω. Ο ίδιος το είχε κανόνα, ότι δεν εξέταζε ποτέ πολύ συγγενικά του πρόσωπα, για τον φόβο, λόγω του συγκινησιακού του φορτίου, μην κάνει λάθος στη διάγνωση. Εκεί, με την πρώτη ματιά, κατάλαβα αμέσως ότι η γυναίκα του έπασχε από Υποθυρεοειδισμό. Εξάλλου οι ασθενείς που πάσχουν από Υποθυρεοειδισμό, παρουσιάζουν πολύ εύκολα λοιμώξεις, όπως συνέβαινε και με τη γυναίκα του συναδέλφου. Ο συνάδελφος ιατρός, λόγω της πολύ βραδείας πορείας της νόσου, και επειδή έβλεπε πολλές φορές την ημέρα την πάσχουσα γυναίκα του, δεν αντιλαμβάνετο την πρόοδο της νόσου, λόγω της μικράς διαφοράς από ημέρα σε ημέρα, οπότε είχε συνηθίσει την εμφάνιση της ασθενούς. Έτσι, διαπίστωσα ότι δεν έπασχε αυτός από Υπερθυρεοειδισμό, αλλά η γυναίκα του από Υποθυρεοειδισμό. Εξαιτίας τώρα των πολλών κουβερτών, των παχιών χαλιών που είχε στρώσει στο πάτωμα, της υψηλής θερμοκρασίας που είχε μες στο σπίτι, ο δύσμοιρος γιατρός αισθανόταν φουντώματα, εξάψεις και είχε άφθονους ιδρώτες. Θεραπεία του Υποθυρεοειδισμού της γυναίκας, εθεράπευσε τον Υπερθυρεοειδισμό του συζύγου.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 6ο :
Επρόκειτο για άνδρα 77 ετών, που ήρθε με ασυνήθη συμπτωματολογία. Από τριμήνου παρουσίαζε βαρηκοΐα και βράγχος φωνής. Επεσκέφθη Ωτορινολαρυγγολόγο ιδιώτη ιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε υγρό και στα δύο αυτιά, αυτός ανησύχησε και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Στη διερεύνηση που κάναμε βρήκαμε υγρό και στο περικάρδιο. Συγχρόνως παρουσίαζε και άλλα συμπτώματα του Υποθυρεοειδισμού, όπως παχυσαρκία, ξηρό δέρμα, οίδημα κάτω άκρων, βραδυκαρδία, αναιμία, κλπ. Η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών επιβεβαίωσε τη διάγνωση. Τέθηκε σε αγωγή για τον Υποθυρεοειδισμό, και σε επανέλεγχο μετά από 4 μήνες είχαμε βελτίωση στην ακοή και προοδευτική μείωση της συλλογής υγρού στα αυτιά μέχρι που τελικά το υγρό εξαφανίστηκε. Από τότε έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και τον βλέπω κάθε Κυριακή στη Λειτουργία, όπου αυτό με αναπαύει και με ξεκουράζει γιατί σκέφτομαι ότι έβαλα κι εγώ το χεράκι μου για να είναι ο άρρωστος σήμερα υγιής και ακμαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου